Skip to main content

Antara Impian dan Cita-cita (Special Edition ^^)


~Terkenang Kisah Dulu : Crazy Corner~

Lokasi : Berdekatan garaj motor

“Hah kau, dari jauh dah nampak budak kelas kita. Bukan main meriah warna baju!” kata Hanis sambil membetulkan tudungnya yang terkelepet ditiup angin.

“Tau tak apa. Warna oren tu, terkejut cikgu tengok,” jawab Nana sambil memerhati A’an yang sedang berlenggang-lenggok ke arah mereka. “Cuba tengok A’an tu, siap tie-in lagi, sabar je lah.”

A’an yang terdengar omelan si Nana dah mula tersengih-sengih. “Smart tak aku hari ni? Macam manager ye dak?”

Nana geleng. “Manager mana ada pakai T-Shirt, pakai kemeja tahu?”

“Haha..ini manager zaman moden. Tak mainlah pakai kemeja.”.. “Eh, yang lain dah datang ke belum?”

“Ada yang belum datang lagi. Jomlah dulu, boleh siapkan apa-apa yang patut,” jawab Hanis.

“Betul-betul, jomlah. Tak sabar aku nak berniaga hari ni,” balas si A’an yang tengah bersemangat. Nana hanya tersengih.

Lokasi : Dataran wawasan

“Korang perasan tak cikgu-cikgu tengah perhatikan kelas kita?” Nani berbisik. Nana dan Eja mencuri pandang ke arah cikgu yang dimaksudkan. Mereka berdua angguk serentak.

“Mungkin sebab kelas kita menonjol sangat hari ni,” Nana buat muka tak bersalah. Dia memerhati sekeliling. Mana taknya, student-student kelas lain semua pakai baju T-Shirt SEKOLAH yang berwarna MERAH HATI. Tapi, kelas 5IS bukan main melaram pakai baju KELAS berwarna OREN. Oren pula bukan calang-calang oren, oren yang memang da booomm gituu..Memang nampak sangat berbeza.. Bukan setakat cikgu, student-student lain pun terkejut sama. Ya tidak?

“Rileks..cikgu tak marah punya. Lagipun guru kelas kita pun pakai baju yang sama, kan?” A’an tetiba menyampuk. Mata mereka semua memandang Miss Irene yang sedang duduk di barisan yang sama dengan cikgu-cikgu lain. Comel!

“Buat tak tahu je..” Nana bersuara perlahan. Nani di sebelah membulatkan mata.

“Ko ke ni Na? Macam lain je. Sejak bila pandai buat jahat ni?”

Nana sengih. “Mana ada buat jahat, dah minta permission kan semalam. lagipun diorang tak sempat nak marah kita. Kejap lagi dah nak start berniaga.” Konfident je cara cakap. Tapi, dalam hati..uii..takut juga kalau tetiba kena marah kan.

“Ha, betul, betul.. Cikgu tak marah punya, lagi-lagi ada korang, ‘geng polis’ sekolah,” tambah A’an.

Hanis mencebik. “Banyaklah kau punya ‘geng polis’. Kalau kitorang ‘geng polis’ sekolah, kau pun terlibat sama. Warna baju kau dengan baju kitorang sama je, tahu?”

A’an sengih. “Yelah-yelah..”

1 jam berlalu..

“Welcome to crazy corner!!

Itulah antara tulisan yang terpampang pada mini banner kat depan booth kelas 5 Ibnu Sina. Wah, bukan main gah lagi. Dari jauh dah nampak ke’crazy’an rakyat-rakyat dalam kelas tu. Mana tidaknya, booth itulah satu-satunya booth yang dihiasi dengan langsir (ambil langsir kelas) , sedangkan booth-booth lain sempoi je tak berhias sikit pun. Hah, bukan apa, kami cuma nak kelainan sikit. Baru nampak unik, betul tak kawan-kawan?

Selain itu, booth Crazy Corner inilah antara yang termeriah. Bukan meriah dengan orang yang datang membeli, tapi lebih kepada keriuhan rakyat-rakyatnya sendiri. Aii, sabar je lah.

“Jual, jual , jual..”

“Mari beli, macam-macam ada..”

“Ya, nak beli apa?”

“Tunggu sekejap ya..”

“Weh cepat sikit, tu customer tunggu.”

Masing-masing tengah busy melayan pelanggan-pelanggan yang tengah excited nak beli (excited ke?). Tak ketinggalan ada yang busy buat ‘rondaan’ ke booth-booth yang lain. Cuaca pagi tu sangat baik sekali. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar buat masa ini.

“Weh, ais dah nak habis ni,” jerit Ayu yang dari tadi asyik membuat air. Teha yang ditugaskan di bahagian pizza dan ‘sweet corn’ turut menganggukan kepala.

“Kena pergi beli cepat, takut tak sempat nanti,” sokong Teha.

Arep selaku ketua kelas yang ‘sangat’ berkaliber terus mengarahkan Pais dan Ppek pergi membeli ais dan barang-barang lain yang diperlukan.

“Korang berdua pergi beli barang. Duit minta kat bendahari kelas,” arah Arep.

Pais dan Ppek yang memang suka ‘berjalan-jalan’ dengan seronoknya menerima tugasan itu. Lalu bergeraklah mereka berdua dengan girangnya ke arah Pkah untuk meminta duit.

“Pkah, meh duit. Nak pergi beli barang ni,” Ppek bersuara.

Pkah mengerutkan dahi. “Pakai duit korang dulu, boleh? Tengah busy la, nanti claim balik. 
Tapi nak resit.”

Pais garu kepala. “Beli ais je pun, mana ada resit. Kau ni..”

Pkah sengih. Ya tak ya juga. “Kejap ek.”.. “Nah, ni duitnya. Baki bagi balik, tahu?”

“Orait!”

Beberapa jam berlalu maka berakhirlah sesi jualan untuk Hari Keusahawanan SMKBM 2007. Semua student sedang sibuk mengemas tapak booth masing-masing kerana sebentar lagi akan diadakan sesi penutupan program tersebut. Selain itu, ada juga yang diamanahkan mengira hasil jualan serta untung rugi yang diperolehi.

“Team yang mendapat untung paling banyak jatuh kepada…”

Dup Dap Dup Dap

“Kelas… (maap tak ingat)”

Rakyat 5IS nampak kecewa. Ishh..tak menang rupanya.

“Team paling ceria jatuh kepada…”

Sekali lagi nerveous. Dup dap dup dap.

“Kelas 5 Ibnu Sina!”

“Yeay!!!!!!”

Wah, bukan main gembira. Mana tak ceria, warna oren, ya tak?

Dengan bangganya Arep selaku ketua ‘kampung’ bangun dan pergi ke depan mengambil hadiah. Anak-anak buah yang gah berbaju oren berlengan hitam bukan main suka! Tepuk tangan macam dapat hadiah sejuta gituu..

Well, ex-5IS’07..u alls memang ceria. Tak dapat dinafikan. Walaupun kita hanya 19 orang, tapi gegak-gempitanya boleh mengalahkan 190 orang. Ok tipu. 190 orang tu ramai sangat. Mungkin dalam 50 orang je ^^..

Macam biasa..sorry kalau kaitkan nama korang dalam cerita ni. Dan, maaf kalau ada nama-nama yang tak dimasukkan. Cerita ni hanya 50% yang benar, yang 50% lagi adalah rekaan cik NANA..


Comments

Popular posts from this blog

~Hanya Insan Biasa~

Manusia biasa..tidak pernah lari daripada membuat kesilapan. Takkan pernah lari daripada melakukan kesalahan. Dan, tidak terkecuali tergelincir ke lembah kegelapan. Namun, kesilapan, kesalahan, mahupun kegelapan itu berbeza mengikut individu itu sendiri. Bagaimana kesilapan, kesalahan dan kegelapan itu ditafsirkan. Dan bagaimana pula kesilapan, kesalahan dan kegelapan itu diatasi.
Biarpun lidah petah berbicara
Biarpun bibir indah menutur kata
Meskipun ayat sentiasa dihiasi kata pujangga
Namun disebaliknya bukan semua suka
Kadang kala terselit duka
Yang dikaburi senyuman sempurna
Sedang hati terhiris luka
Bukan tidak mahu meluah rasa
Namun mulut seakan dikunci masa
Sedar atau tidak, kita banyak melakukan kesalahan dalan kehidupan. Kesalahan kepada DIA Yang Maha Berkuasa, kesalahan kepada ibu bapa, kepada adik-beradik, sahabat, kawan, jiran..mahupun orang yang tidak pernah kita kenali. Adakah kita sedar? Kita tidak akan sedar jika tidak ada yang menegur bukan? Jadi, berusahalah menerima teguran …

[Lirik : Warkah Cinta Berbau Syurga]

Sebuah jiwa terbentang seluas Sahara Tersimpan sejuta rasa cinta dan kecewa Setiap untai kata yang termaktub Sudah menjadi warkah cinta berbau syurga
Simpanan batinku hampir terbelah Tidak berhimpun dua cinta dalam satu jiwa Antara iman dan nafsu aku berjuang Meraih mahkota cinta dari syurga
Chorus: Biar beribu parut luka menghiris kalbu Hanya keikhlasan cinta menjadi penawar Sekalipun diriku terbuang di mata insan Engkau Maha mengerti kekalnya cinta ku ini
Izinkan aku meniti diatas hamparan syurgamu Bila saat ku pergi biarlah cintaku tetap di situ
[Selama-lamanya kelembutan takkan pernah tewas dengan kekerasan]
[Ulang Chorus]
Cintaku ini...
Lagu: Bazli Unic Lirik: Ustaz A.Ubaidillah Alias Studio Rakaman : Unic Terbitan: Al-Kahfi Pictures Sdn.Bhd.

Entah kenapa Cik Cahaya suka sangat dengan lirik lagu ini..First time dengar terus jatuh cinta gituu..Lagu ni, pada Cik Cahaya mempunyai makna yang sangat mendalam..Setiap baik kata terselit nasihat dan hikmah. Kalau dengar lagu ni masa rasa down, boleh mengalir a…

Konvensyen Fiqh Wanita & Islam

Alhamdulillah, Allah izinkan diri ini untuk turut serta dalam Konvensyen Fiqh Wanita & Islam yang diadakan di MAEPS Serdang pada 19/1/13-20/1/13 yang lepas. Sungguh, program seperti ini sangat, sangat dan sangatlah baik dan bagus. Semoga K-FIQH dapat melaksanakan lebih banyak program seumpama ini kelak, Inshaa Allah. Semasa program ini berlangsung, Cik Cahaya berkesempatan menadah ilmu daripada mereka yang sangat-sangat Cik Cahaya hormati dan kagumi. Sekali lagi, semoga Allah merahmati mereka semua dan umat ISLAM keseluruhannya, Amiinnn.

HARI PERTAMA

Program dua hari ini mempunyai banyak slot dan dikendalikan oleh mereka yang arif tentangnya. Disebabkan itu, Cik Cahaya ada juga rasa kecewa, bukan sebab panelnya mahupun tajuk yang disampaikan, tetapi lebih kepada masa yang tidak mencukupi. Tengah-tengah seronok mendengar penerangan daripada para ustaz dan ustazah, tiba-tiba masa dah habis. Memang frust juga..tapi nak buat macam mana, masa mesti ditepati. Apapun, syabas kepada K-Fiqh …