Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2012

Tok Ayah

Alhamdulillah..selepas 22 tahun, ALLAH izinkan untuk lihat wajah arwah tok ayah. Walaupun sekadar gambar yang di up-load di facebook, aku tetap bersyukur. 22 tahun hidup, aku tak pernah kenal tok ayah. Tahu nama tapi tak kenal rupa. Kedua-dua tok ayah dan mek wa belah mak dan ayah, aku tak pernah kenal. Mereka pergi sebelum aku sempat melihat dunia. Yang ada hanya cerita yang dituturkan dari mulut mak dan ayah..itupun masa aku sekolah.. sejak dah melangkah ke alam universiti, aku dah lama tak dengar cerita tentang arwah atuk dan nenek yang tidak pernah aku lihat rupa dan wajah mereka. Subhanallah..Alhamdulillah.. Mengalir air mata apabila melihat wajah ini.


Sangat mirip dengan ayah :) Dan, sekali lagi Allah izinkan aku untuk mengenali arwah Tok Ayah Hassan. Antara cerita yang buat aku kagum dengan Tok Ayah ; -Seorang yang sangat komited menjadi imam subuh di surau biarpun tika itu hanya ada beberapa sahaja surau/masjid yang ‘hidup’ waktu subuhnya. -Pernah disuruh meninggalkan jemaah …

[Lirik : Warkah Cinta Berbau Syurga]

Sebuah jiwa terbentang seluas Sahara Tersimpan sejuta rasa cinta dan kecewa Setiap untai kata yang termaktub Sudah menjadi warkah cinta berbau syurga
Simpanan batinku hampir terbelah Tidak berhimpun dua cinta dalam satu jiwa Antara iman dan nafsu aku berjuang Meraih mahkota cinta dari syurga
Chorus: Biar beribu parut luka menghiris kalbu Hanya keikhlasan cinta menjadi penawar Sekalipun diriku terbuang di mata insan Engkau Maha mengerti kekalnya cinta ku ini
Izinkan aku meniti diatas hamparan syurgamu Bila saat ku pergi biarlah cintaku tetap di situ
[Selama-lamanya kelembutan takkan pernah tewas dengan kekerasan]
[Ulang Chorus]
Cintaku ini...
Lagu: Bazli Unic Lirik: Ustaz A.Ubaidillah Alias Studio Rakaman : Unic Terbitan: Al-Kahfi Pictures Sdn.Bhd.

Entah kenapa Cik Cahaya suka sangat dengan lirik lagu ini..First time dengar terus jatuh cinta gituu..Lagu ni, pada Cik Cahaya mempunyai makna yang sangat mendalam..Setiap baik kata terselit nasihat dan hikmah. Kalau dengar lagu ni masa rasa down, boleh mengalir a…

Macam-Macam

Assalamualaikum. Salam 25 Muharam :)
Sekarang ni dah berada di hujung minggu ke 12 semester 7 sebagai student Foodtech. Pejam celik pejam celik, eh, dah nak graduate rupanya. In shaa Allah..Cepat sungguh masa berlalu. Dan, dalam tempoh 7 semester ni, dah macam-macam perkara yang pelik-pelik, yang best-best, yang menyebabkan stress, yang paling tak dijangka telahpun berlaku. Apapun, semua tu adalah pengalaman hidup yang akan menjadikan kita lebih matang dalam menilai erti sebuah keselesaan, kehidupan, kesibukan dan kelapangan masa.. 
Antara 2 nikmat yang manusia sering terlupa adalah kesihatan yang baik dan masa lapang
Aduh terasa!
Mana tidaknya..kata-kata di atas tu memang terkena batang hidung sendiri. Masa sakit barulah teringat kenapa tak buat itu, tak buat ini waktu sihat dulu..Masa sibuk barulah kelam-kabut nak siapkan kerja yang berlambak-lambak sedangkan masa lapang diisi dengan bersenang-lenang menonton movie. 
Semester 7 ni boleh dijadikan sebagai "Semester Ini Dalam Se…

Hati Yang Cemburu

Kalau sudah namanya manusia biasa, sudah pasti akan ada rasa cemburu. Tidak banyak, sedikit. Tidak sedikit, pasti juga pernah terdetik di hati.
Aku juga begitu.
Kadang-kadang aku cemburu melihat mereka yang dari kecilnya sudah hidup dalam suasana tarbiyah. Kadang-kadang aku rasa cemburu melihat mereka yang hati dan jiwanya sentiasa segar dengan perjuangan. Bibir mereka tidak pernah lekang dengan mutiara hikmah. Fikiran mereka sangat tajam dalam menyumbang idea yang penuh bernas. Wajah mereka yang redup penuh ketenangan. Tutur kata yang indah tersusun menyusup ke jiwa menyegar seluruh rongga. Peribadi yang cantik lagi indah. Akhlak yang tinggi lagi disegani.
Aku juga cemburu melihat mereka yang berpeluang menadah ilmu daripada ilmuan yang disegani. Berpeluang mendampingi cendekiawan yang tinggi pekerti. Mengutip mutiara hikmah daripada guru yang berilmu tinggi. Berpeluang menjalin ukhwah dengan mereka yang hebat jati diri. Sentiasa mengingati antara sesama sendiri. Al-Quran kalam suci makan…