Skip to main content

Maaf..Tak Sengaja!!

Dendangan lagu Menuju Wawasan nyanyian kumpulan UNIC sedang rancak bermain di telinga. Mata yang sudah berat terasa semakin memberat lebih-lebih lagi dalam suasana yang dingin dan suram macam hari ni. 

Aiseh.. bilalah nak pukul 5.30 petang ni. Keluh si hati.

Hari ni genap hari yang ke 21 kami berpraktikal kat company ni. Apa? Baru 21 hari? Tapi kenapa aku rasa macam dah berbulan-bulan? Sabar jelah..Still have 100++ days to go.. Duhai hati, sabar ya.. Duhai diri, bersabar juga ya ^_^.. Mungkin hari-hari yang mendatang akan menjadi lebih baik, baik, dannnn baik…InsyaAllah..

Selama 21 hari kat sini, sebenarnya dah banyak juga benda baru yang kami belajar. Kami belajar tentang QC, tentang production, tentang macam-macam lah.. Dan kami juga diberi tugasan untuk mendapatkan sijil halal bagi kafe company yang baru je dibuka. Dapatkan sijil halal. Dengar macam senang kan? Tapi, MasyaAllah..prosesnya sangat rumit.. Dulu, DR. NORDIN, lecturer bagi subjek  Halal Food dan juga subjek Food Law, pernah juga bagitau kami yang proses untuk dapatkan sijil HALAL sangat rumit, dan sekarang, kami dah faham sikit-sikit maksudnya. Terima kasih Dr. Nordin J

“Weh cepat kemas, dah nak balik ni,” Izati yang duduk berhampiran pintu bersuara. Tangannya pantas menutup laptop yang ditatap sejak tadi. Kalau nak tahu, kami berlima ditempatkan dalam satu bilik sendiri. 

Itulah sebabnya kami boleh buat bising sesuka hati. Hehehe…

“Ok, kemas-kemas. Nanti lambat.” satu lagi suara kedengaran. Tapi, tak ingat pula siapa yang cakap.

Kami berlima pun bersiap-siaplah untuk balik. Ini memang kelebihan kami, bab-bab balik ke rehat ke, memang laju semacam. So, dengan rasa seronok dan tak sabar nak balik, kami pun melangkah penuh bersemangat keluar.

“Tolong punchkan kad, terima kasih”

“Tolong punchkan kad aku sekali, terima kasih.”

Ini pula dialog yang selalu kami guna. Ya lah, kami berlima, kalau lima-lima sekali beratur nak punch card, kan mengmbil masa yang lama. Jadi, hantar wakil aje yang tolong punch kan..senang kan? ^_^

Hah..sekarang bermulalah peristiwa yang tak dapat dilupakan..

Dumm! Dumm! Dumm!

Itu bunyi pintu kereta ditutup ya. So, dengan yakinnya, si Nana ni pun start la enjin kereta. Pandang kiri, ada lori company. Pandang kanan, ada kereta staff-staff kat sini. Pandang depan, ada beberapa pekerja dan staff yang sedang berbual-bual kat motor.

Ok, sekarang masa untuk reverse kereta. Kat telinga pula sedang berdendang lagu Ku Berlari..

Tiba-tiba..

Nana!!

Na!

Nana!!!!

Ok, aku tahu kenapa..

Kereta biru kat belakang nampak bergoyang-goyang.

Alamak!!! Aku terlanggar ke? Hati mula resah. Jantung rasa macam nak tercabut. YA ALLAH, tolong…

“Ada calar tak?”

“Ya Allah..Ya Allah..”

“Weh..ada calar? Tengok-tengok..”

Aku terus terdiam..dalam hati..ALLAH yang lebih mengetahui..

Tapi..aku yakin kereta biru tu tak ada apa-apa.. sebab terlanggar pun slow je.

Pekerja-pekerja yang ada kat depan tadi pun macam buat tak tahu je.

Ok, fine..Rileks nana.. Kat kiri kanan ada kereta sekarang. Jangan nak kaku or terpegun kat situ. Bawa kereta macam biasa!

Bismillah…

Tanpa bersuara sepatah..aku pun bawalah kereta  dengan hati yang penuh gusar..

Lepas ni aku tak nak bawa kereta dah! Full stop!!

Kepada Tuan Punya Kereta BIRU yang saya terlanggar..minta maaf sangat-sangat.. saya tak sengaja..

Kepada kawan-kawan..ainni, zati, umi dan intan..maaf sebab takutkan korang.. L

Next time..UMI dan INTAN…korang drive ya.. terima kasih ^_^

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

~Hanya Insan Biasa~

Manusia biasa..tidak pernah lari daripada membuat kesilapan. Takkan pernah lari daripada melakukan kesalahan. Dan, tidak terkecuali tergelincir ke lembah kegelapan. Namun, kesilapan, kesalahan, mahupun kegelapan itu berbeza mengikut individu itu sendiri. Bagaimana kesilapan, kesalahan dan kegelapan itu ditafsirkan. Dan bagaimana pula kesilapan, kesalahan dan kegelapan itu diatasi.
Biarpun lidah petah berbicara
Biarpun bibir indah menutur kata
Meskipun ayat sentiasa dihiasi kata pujangga
Namun disebaliknya bukan semua suka
Kadang kala terselit duka
Yang dikaburi senyuman sempurna
Sedang hati terhiris luka
Bukan tidak mahu meluah rasa
Namun mulut seakan dikunci masa
Sedar atau tidak, kita banyak melakukan kesalahan dalan kehidupan. Kesalahan kepada DIA Yang Maha Berkuasa, kesalahan kepada ibu bapa, kepada adik-beradik, sahabat, kawan, jiran..mahupun orang yang tidak pernah kita kenali. Adakah kita sedar? Kita tidak akan sedar jika tidak ada yang menegur bukan? Jadi, berusahalah menerima teguran …

[Lirik : Warkah Cinta Berbau Syurga]

Sebuah jiwa terbentang seluas Sahara Tersimpan sejuta rasa cinta dan kecewa Setiap untai kata yang termaktub Sudah menjadi warkah cinta berbau syurga
Simpanan batinku hampir terbelah Tidak berhimpun dua cinta dalam satu jiwa Antara iman dan nafsu aku berjuang Meraih mahkota cinta dari syurga
Chorus: Biar beribu parut luka menghiris kalbu Hanya keikhlasan cinta menjadi penawar Sekalipun diriku terbuang di mata insan Engkau Maha mengerti kekalnya cinta ku ini
Izinkan aku meniti diatas hamparan syurgamu Bila saat ku pergi biarlah cintaku tetap di situ
[Selama-lamanya kelembutan takkan pernah tewas dengan kekerasan]
[Ulang Chorus]
Cintaku ini...
Lagu: Bazli Unic Lirik: Ustaz A.Ubaidillah Alias Studio Rakaman : Unic Terbitan: Al-Kahfi Pictures Sdn.Bhd.

Entah kenapa Cik Cahaya suka sangat dengan lirik lagu ini..First time dengar terus jatuh cinta gituu..Lagu ni, pada Cik Cahaya mempunyai makna yang sangat mendalam..Setiap baik kata terselit nasihat dan hikmah. Kalau dengar lagu ni masa rasa down, boleh mengalir a…

Konvensyen Fiqh Wanita & Islam

Alhamdulillah, Allah izinkan diri ini untuk turut serta dalam Konvensyen Fiqh Wanita & Islam yang diadakan di MAEPS Serdang pada 19/1/13-20/1/13 yang lepas. Sungguh, program seperti ini sangat, sangat dan sangatlah baik dan bagus. Semoga K-FIQH dapat melaksanakan lebih banyak program seumpama ini kelak, Inshaa Allah. Semasa program ini berlangsung, Cik Cahaya berkesempatan menadah ilmu daripada mereka yang sangat-sangat Cik Cahaya hormati dan kagumi. Sekali lagi, semoga Allah merahmati mereka semua dan umat ISLAM keseluruhannya, Amiinnn.

HARI PERTAMA

Program dua hari ini mempunyai banyak slot dan dikendalikan oleh mereka yang arif tentangnya. Disebabkan itu, Cik Cahaya ada juga rasa kecewa, bukan sebab panelnya mahupun tajuk yang disampaikan, tetapi lebih kepada masa yang tidak mencukupi. Tengah-tengah seronok mendengar penerangan daripada para ustaz dan ustazah, tiba-tiba masa dah habis. Memang frust juga..tapi nak buat macam mana, masa mesti ditepati. Apapun, syabas kepada K-Fiqh …